buffé....
Rund med sälta, smörgåstårta
Ingredienser
Portioner: 5
150 g kavring
75 g smör
3 gelatinblad
1 rödlök
1 burk matjessill (200 g)
1 burk kesella (2 1/2 dl, 10%)
2 dl crème fraiche
svartpeppar
GARNERING
1 liten rödlök
1 knippe rädisor
1 ask sockerärter (150 g)
40 g löjrom
dillvippor
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Skär kavringen i mindre bitar. Smält smöret. Kör detta i en matberedare tills det blivit en slät massa. Tryck ut brödblandningen i en pajform (med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter) och ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
2. Skala och finhacka löken. Skär sillen i tärningar, spara sillspadet. Blanda sill, rödlök, kesella och crème fraiche. Smaksätt med 2 krm peppar och 2 1/2 msk sillspad.
3. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull. Rör ner dem i sillröran.
4. Häll fyllningen i pajformen och ställ kallt minst 3 timmar. Skala och finhacka löken. Skiva och strimla rädisorna. Koka sockerärterna 1-2 minuter. Skölj i kallt vatten och skär i strimlor. Garnera tårtan med detta, klickar av löjrommen och dillvippor.
Och den goda efträttten kommer här.... också från www.ica.se
Jag var smart o köpte marängbottnar. de kostar ca 20 kr och är värt det! Hoppa då ner till steg 4.
Fryst hallon- och marängtårta
Ingredienser
Portioner: 8
Marängbotten:
4 äggvitor
1 tsk citronjuice
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
200 g frysta hallon
1 dl kesella (10%)
2 äggulor
1 dl florsocker
1 ask färska hallon
2 lime (skalet)
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
3-4 DAGAR FÖRE FESTEN:
1. Sätt ugnen på 150°C. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper. Använd en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, som mall.
2. Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget. Bre ut smeten på rundlarna, men inte ända ut. Lämna ca 2 cm tillgodo - bottnarna flyter ut något.
3. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar några timmar.
4. Vispa grädden hårt. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med stavmixer. Rör ner det i grädden.
5. Lägg en marängbotten i formen med löstagbar kant. Bre ut hallongrädden. Lägg på den andra marängen. Frys tårtan.
6. När den är helt fryst kan man ta ut tårtan ur formen och förvara den i frysen inslagen i folie till festdagen.
30 MINUTER FÖRE SERVERING:
Lägg tårtan på ett fat. Garnera med hallon och rivet limeskal. Pudra över florsocker.
Kvällen var lyckad precis som den brukar vara när det gänget träffas. Många skratt var det! Amanda var hemma men somnade i sin säng klockan 19:00 ändå att vi stat o åt o skrattade precis utanför hennes dörr.
Lucas är hos Farmor och Alva hos Mormor. Barnkalas klockan 16-18 är dte idag för Lucas. Han har köpt gormiti till sin vän. Visst inne nu.....
/Cissi
Ja det gick bra men folket försvann typ efter regnet så sålde inte allt.. japp ikeas matstol han sitter i :-)
Kram